Boek Oosterdok

Het Oosterdok, verhalen van een Amsterdamse haven.

Door de aanleg van de IJ-tunnel verloor het Oosterdok (van 1832) zijn oorspronkelijke functie. Voor een groep bootbewoners, allen eigenaar van authentieke vrachtschepen, was dat een reden de mooie, oostelijke hoek tegenover het Scheepvaartmuseum te kraken en er een bijzonder leefmilieu te creëren.
In Het Oosterdok, verhalen van een Amsterdamse haven is te lezen en te zien wat er in die vijf en twintig jaar sindsdien allemaal is voorgevallen en tot stand gekomen.
Nadat eerder de kraakactie slim als ‘Museumhaven’ werd geafficheerd, is ook deze publicatie ingekleed als een – overigens volwaardig – historisch project. Iedereen die geïnteresseerd is in Amsterdam en haar geschiedenis kan zijn hart ophalen aan verhalen over aanplempen, stoomkracht of beurtvaarders. Met de vele unieke tekeningen, schilderijen en foto’s vormt het boek een waardevol document over het eeuwenoude dok. Tegelijk is dit boek de geschiedenis van een bepaalde Amsterdamse mentaliteit, waarin anarchisme en pragmatisme samenkomen.

Hoofdredactie en beeldresearch: Titus Dekker.
Auteurs: Henk Dessens, Maarten Kloos, Jerzy Gawronski en Lidewij de Leeuw, Peter Prins, Jowi Schmitz, Jan Pieter Nepveu, Siemon Tuinstra en Jan Wolff.
Uitgeversmaatschappij WalburgPers, ISBN 9789462493698.

Het Oosterdok staat volop in de belangstelling, het blijft zich ontwikkelen en het gaat een gebied met internationale allure worden. Dit is de aanleiding een nieuwe uitgave van Het Oosterdok te publiceren. Eerder verscheen Het Oosterdok bij WalburgPers ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Museumhaven Amsterdam. Deze nieuwe tweetalige (Nederlands – Engels) en volledig geactualiseerde editie zorgt ervoor dat het Oosterdok ook internationaal gekend kan worden.

Recensie NRC 2020.

omslag-boek