Gevelproject Linnaeusschool

De Gevel

Het gevelproject omvat twee delen:
14 Ornamenten op de gevel boven de hoofdingang die de naam van de school vormen en een groot ornament, samengesteld uit verschillende delen, aan de westelijke zijgevel. Samen vertellen zij het verhaal van de leerlingen over de identiteit van de school.

Erfgoed in de buurt

De leerlingen kropen in de huid van de kunstenaar en gingen zelf de ontwerpen maken. Het hele creatieve proces van voorstudies tot het inrichten van de tentoonstelling maakten de leerlingen mee. Met een rondleiding door de buurt werd naar andere beelden gekeken zoals gevelornamenten, architectuur en kunst in de openbare ruimte en nagedacht over de betekenis hiervan. Daarbij werd ook ingegaan op de geschiedenis van de omgeving van de school en de school zelf.
In een tijdelijk ingericht atelier gingen de leerlingen hun verhaal opschrijven, tekenen en in klei en karton verbeelden, samen vormden zij de ontwerpen voor de ornamenten die de identiteit van de school verbeeldden.

De Uitwerking

In het Stadsdeelkantoor werd een tentoonstelling gemaakt van alle ontwerpen van alle leerlingen van de school. Het studie en werkproces werd zo inzichtelijk gemaakt voor de leerlingen, de ouders en de buurt. Uit deze tentoonstelling werden de ontwerpen voor de gevelornamenten gekozen. In de keuze moest de identiteit van de school goed te lezen zijn.
Deze ontwerpen, getekend, in karton of klei, werden omgezet in staal. Het staal werd gegalvaniseerd en met epoxyverf gelakt en uiteindelijk werden de ornamenten met roestvrijstalen ankers aan de gevel gemonteerd.

Uitvoering: Titus Dekker en Piet van de Kar, november 2011 – juni 2012.