van Gendthallen

In 1996 werden op Oostenburg in Amsterdam vijf 19e eeuwse fabriekshallen met sloop bedreigd. De oudste drie fabriekshallen uit 1897 bleken door architect A.L. van Gendt in opdracht van Nederlandse Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmateriaal (het latere Werkspoor) te zijn ontworpen. De vierde hal is in 1905 in Engeland gekocht en de vijfde hal uit 1903 (de lokomotief stelplaats) is door de Gebrs. van Gendt A.L. & zn. ontworpen.
Samen met Cary Markerink heb ik de Rijksmonumentenstatus voor deze fabriekshallen aangevraagd. Het familiearchief van van Gendt bevond zich in het Nederlands Architectuur Instituut, thans het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Tussen de schetsen uit Italië en de tekeningen van het Amsterdamse Stedelijk Museum vond ik de bouwtekeningen van de fabriekshallen.
Uiteindelijk werd de erfgoedwaarde en de nationale betekenis van de fabriekshallen door iedereen onderkend en kregen ze in 2001 de Rijksmonumentenstatus. De fabriekshallen staan nu bekend als de van Gendthallen, zij zijn het overblijfsel van een bloeiende scheeps- en werktuigenindustrie die begon in de zeventiende eeuw.

https://www.vangendthallen.com/en-nl/